Bäckenbottenbesvär efter förlossning

Jag träffar ofta kvinnor som fått höra att deras besvär är normala. Att det är normalt att ha diverse bäckenbottensymtom och smärtor efter att man fött barn. Det är nästan någonting man får räkna med, oavsett om det gått 1, 5 eller 20 år sedan förlossningen. Kvinnan kanske söker vård men får höra att ”allt ser fint ut” så då måste det ju vara normalt, eller?

Det kan vara normalt att ha lite bäckenbottensymtom första månaderna efter förlossning utan att det är någon större fara. Men därefter måste vi vårdpersonal sluta använda ordet normalt.

Vi måste skilja på vanligt och normalt

Det är otroligt VANLIGT att kvinnor i alla åldrar besväras av urinläckage, gas- och avföringsläckage, tarmtömningssvårigheter, blåsträngningar, tyngdkänsla, nedsatt stöd från bäckenbotten, svårigheter att knipa, underlivssmärtor, luft- och vattenintag, samlagssmärta och öppenhetskänsla. Men ingen kan väl på riktigt anse att det skulle vara NORMALT att ha dessa symtom bara för att man har fött barn?

Vi måste skilja på orden vanligt och normalt så att ingen kvinna behöver gå runt med tron om att ”det är såhär det blev, det är såhär det kommer vara nu”.

Det är aldrig försent att söka hjälp för dina besvär. Stå på dig, ge inte upp och kräv en second opinion om det behövs. Jag finns här för dig.

Boka tid hos mig
Mina tjänster