Detta är en artikel från tidningen ÖSP den 2023-03-07
Text: Johan Karlsson 

Här kan du läsa artikeln!


Fysioterapeuten Viveka Österholm är specialiserad på kvinnohälsa. Hon går i bräschen inom ett eftersatt område och har hjälpt många kvinnor i såväl Gnesta som andra orter runt omkring. För sitt engagerade arbete har hon nu blivit framröstad till Årets Gnestabo.
I hissen upp till den gamla tvålfabrikens andra våning sneglar två kvinnor på tavlan som ÖSP:s utsände har i handen.

– Vad kul att hon vann! Vi röstade på henne. Hon är jättebra, säger en av dem, innan hon lovar att inte avslöja vem som vunnit för någon annan och fortsätter upp mot den tredje våningen.
Viveka Österholm är omtyckt av många.
– I varje patientmöte går jag in med 100 procents engagemang. Jag försöker verkligen lyssna och gör allt för att lösa situationen. Jag får höra från ganska många av mina patienter att min mottagning känns som det första stället de blir tagna på allvar på. Att det äntligen är någon som lyssnar på dem. Och det är så klart väldigt fin feedback att få, säger Viveka, som svar på frågan vad hon tror fått folk att rösta fram henne till Årets Gnestabo.

Drömmen

Sedan är hon så klart väldigt kompetent också. Hon är legitimerad fysioterapeut (vilket är det formella ord som numera används istället för sjukgymnast), specialiserad på kvinnohälsa. Till Vivekas arbetsplats Hennes Hälsa & Rehab kan man bland annat komma för graviditetsrelaterade besvär, stöttning i träning under och efter graviditet, framfall, klimakteriebesvär, magmuskeldelning och rehab efter gynekologiska operationer.

Vivekas verksamhet är privat och inte ansluten till Region Sörmland. Därmed finns inget högkostnadsskydd. Det är också den enda nackdelen hon ser med satsningen på egen mottagning, som öppnade i augusti 2022.
– I övrigt är det här ju verkligen drömmen. Jag får jobba med precis det jag vill och har möjlighet att hjälpa alla oavsett bostadsort eller listning. En väldigt stor fördel är att jag får blanda sjukvård med friskvård. Jag är även utbildad personlig tränare och det har jag nytta av när jag jobbar med kvinnliga patienter. Har de till exempel nyligen fött barn står de ofta inför komplexa utmaningar, där vägen mot att känna sig stark igen ofta kräver många olika verktyg.

Eftersatt vård

Den finns relativt få liknande ställen att vända sig till. Patienterna kommer därför inte bara från Gnesta, utan från hela Sörmland, Södertälje, Stockholm och Norrköping.
– I många europeiska länder ingår sjukgymnaster i mödravårdsprogrammet. Det finns länder där du har tio besök hos sjukgymnast efter förlossningen. Så borde vi ha det här i Sverige.
För kvinnohälsan är eftersatt?
– Otroligt eftersatt. Det är väldigt många som sökt hjälp, som fått höra att allt ser bra ut. ”Det ska vara såhär när du fött barn” kan de få höra, när det verkligen inte ska vara så det ska se ut. Och då tycker jag ändå att det har blivit bättre här i Sverige på kort tid. Jag fick mitt första egna barn för sju år sedan och jag upplever att det har hänt otroligt mycket bara sedan dess, säger Viveka och fortsätter:
– Jag träffar också många som inte vågar träna, trots att det gått fem–sex år sedan förlossningen. De är rädda för att de har delade magmuskler, framfall eller någonting annat. Och så visar det sig att de inte har några besvär, men att de inte fått någon kontroll där de getts grönt ljus.
Viveka tar emot kvinnor i alla åldrar. Från 17-åringar med samlagssmärta till 85-åringar med inkontinens. Men även män.
– Jag har jobbat som sjukgymnast inom primärvården i tio års tid, så även om jag utbildat mig inom kvinnohälsa de senaste fyra åren, kan jag ju fortfarande de delarna. Så jag har även många patienter som går hit för sin rygg eller sin fot. Då handlar det om både män och kvinnor. Jag har också avtal med vissa försäkringsbolag, så jag får in försäkringspatienter. Jag sköter även företagshälsovården för några företag.

Vårdcentralen

Viveka har fortfarande bra samarbete med Region Sörmland.
– Jag är fortfarande timanställd av Gnesta vårdcentral, så att jag kan hoppa in i BVC-grupper när det behövs. I maj ska jag även föreläsa för 40 av regionens sjukgymnaster, för att utbilda dem i kvinnohälsa. Det är toppen att regionen vill gå framåt inom det området.

Viveka Österholm
ÅLDER 32 år.
FRÅN Uppvuxen i Gnesta. Utöver en femårig utflykt till Östergötland har hon bott i Gnesta hela sitt liv. Hon ser numera sitt hus från arbetsplatsens köksfönster.
FAMILJ Man och två söner.
PÅ FRITIDEN ”Jag tränar mycket själv, oftast på Styrkefabriken en trappa ner, som jag även samarbetar med i min yrkesroll. Sedan tränar jag båda barnen i innebandy. Och är gympaledare. Min man tränar killarna i fotboll. Men när det kommer till hockeyn är vi bara föräldrar på läktaren. Det blir rätt mycket idrott ändå…”

Hit går Vivekas 5 000 kronor:

  • Årets Gnestabo är ett pris som ÖSP håller i varje år.
  • Den som får flest röster av ÖSP:s läsare och blir utsedd till Årets Gnestabo får 5 000 kronor att skänka i sitt namn.
  • Viveka Österholm skänker pengarna till Bröstcancerförbundet.